Cendawan hitam sedap
Cendawan Hitam pun ada? - RESEPI GORENG KICAP CENDAWAN HITAM
RESEPI GORENG KICAP CENDAWAN HITAM
Hai awak .
Sape yang tak pernah makan cendawan hitam @ black mushroom
try laa makan best . Dulu pun mar tak pernah makan taw. Bila kakak buat , sedap
taw . Tak sangka macam makan daging . Kunyah kunyah jee . hhe
Bahan –Bahan
-Minyak,bawang putih,cendawan hitam,garam,kicap.
Cara masak
-Rendam cendawan hitam biar dia kembang dulu .
-Masuk minyak dalam kuali biarkan panas
-Tumis bawang putih yang siap ditumbuk . ( tumbuk lah best
dari hiris)
-Lepas garing, masukkan cendawan hitam yang dah kembang.
-Biarkan lama sikit baru masukkan garam @ serbuk perasa
-Last sekali masuklah kicap .
-Gaul rata . Siap . kalau nak pedas letaklah cili.
Black mushroom ni agak mahal ,
memang keras sebab tu la kena rendam air dulu taw awak .
Bila dah rendam biarkan setengah jam,
atau kurang dari tu pun okay asalkan dia kembang membesar gitew .
Bila dah rendam air, cendawan hitam ni akan kembang baru lah lembik . Macam getah gitew . Haha sape tak pernah try boleh p cari kat pasaraya. Tanya nak black mushroom . Ini makanan orang cina . Tapi best try taw . Macam cwing gum .
Dah siap black mushroom goreng kicap, resepi ringkas untuk cendawan hitam ni.
Sedap . Tak caya cuba buat . HEEE .
Putery Memory suka makan ratah je .
Tak sempat nasi masak . dah habis . hhe .
Terima kasih sudi baca.
Sape yang try buat tu nanti tag lah putery memory taw .
Bye .
0 comments: