Cendawan hitam sedap

Cendawan Hitam pun ada? - RESEPI GORENG KICAP CENDAWAN HITAM

February 25, 2016,0 Comments

RESEPI GORENG KICAP CENDAWAN HITAM


Hai awak .
Sape yang tak pernah makan cendawan hitam @ black mushroom try laa makan best . Dulu pun mar tak pernah makan taw. Bila kakak buat , sedap taw . Tak sangka macam makan daging . Kunyah kunyah jee . hhe


Bahan –Bahan
-Minyak,bawang putih,cendawan hitam,garam,kicap.


Cara masak
-Rendam cendawan hitam biar dia kembang dulu .
-Masuk minyak dalam kuali biarkan panas
-Tumis bawang putih yang siap ditumbuk . ( tumbuk lah best dari hiris)
-Lepas garing, masukkan cendawan hitam yang dah kembang.
-Biarkan lama sikit baru masukkan garam @ serbuk perasa
-Last sekali masuklah kicap .

-Gaul rata . Siap . kalau nak pedas letaklah cili.

  
Black mushroom ni agak mahal , 
memang keras sebab tu la kena rendam air dulu taw awak .


 Bila dah rendam biarkan setengah jam, 
atau kurang dari tu pun okay asalkan dia kembang membesar gitew .


Bila dah rendam air, cendawan hitam ni akan kembang baru lah lembik . Macam getah gitew . Haha sape tak pernah try boleh p cari kat pasaraya. Tanya nak black mushroom . Ini makanan orang cina . Tapi best try taw . Macam cwing gum .


Dah siap black mushroom goreng kicap, resepi ringkas untuk cendawan hitam ni. 
Sedap . Tak caya cuba buat . HEEE .
Putery Memory suka makan ratah je . 
Tak sempat nasi masak . dah habis . hhe .

Terima kasih sudi baca. 
Sape yang try buat tu nanti tag lah putery memory taw .
Bye .


You Might Also Like

0 comments: